
16 lipca 2019
Krynica, muszla koncertowa, photo by Zalasem1, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0
Wizyta w górach nie byłaby kompletna bez skosztowania charakterystycznego, słonego, wędzonego sera. Serki w różnych rozmiarach i kształtach sprzedawane są w każdym turystycznym miasteczku położonym w górach. Stragany uginają się pod ciężarem smakowicie wyglądających produktów, które kuszą turystów wyglądem oraz zapachem. Musisz jednak wiedzieć, że nie każdy wędzony ser, który wygląda jak oscypek, w rzeczywistości nim jest. Sprawdź, jakie warunki musi spełnić produkt, aby mógł zostać nazwany oscypkiem i jak odróżnić prawdziwe oscypki od innych serów.
Kiedy ser można nazwać oscypkiem?
Potocznie oscypkiem nazywa się każdy rodzaj wędzonego sera, którego można skosztować w górach. Wędzone sery dostępne na straganach można podzielić na:
- Małe – serki o owalnym kształcie;
- Średnie – w kształcie bułeczek, tzw. gołki, pucoki, kary, sery gazdowskie;
- Duże – o wrzecionowatym kształcie.
W rzeczywistości tylko ostatni rodzaj sera można nazywać oscypkiem (choć nie jest to jedyny warunek).
Nazwy „oscypki” można używać wyłącznie w odniesieniu do serów wyrabianych w bacówkach w czasie letniego wypasu owiec (od maja do października) i tylko tradycyjnymi metodami. Oscypki są serkami twardymi, wędzonymi, produkowanymi z mleka owczego (niektóre oscypki zawierają dodatek mleka krowiego, jednak zawartość mleka owczego w oscypku nie może być mniejsza niż 60%). Wytwarza się je z masy, która powstaje po ścięciu się mleka i po wytworzeniu tzw. bundzu. Ser parzy się w gorącej wodzie, a następnie wyciska (tę czynność powtarza się kilkakrotnie). Dzięki temu oscypek zyskuje elastyczną konsystencję. Gdy ser jest gotowy, nadaje się mu charakterystyczny kształt i odciska na nim wzorki. Następnym krokiem jest moczenie oscypków w solance i wędzenie w dymie z ogniska – zwykle trwa to kilka dni.
Oscypki mogą być wytwarzane w zaledwie kilku powiatach w Polsce. Są nimi:
- Powiat cieszyński (wieś Istebna),
- Powiat żywiecki (Milówka, Węgierska Górka, Rajcza, Jeleśnia, Koszarowa, Ujsoły),
- Powiat nowotarski,
- Powiat tatrzański,
- Powiat suski (gmina Zawoja i Bystra-Sidzina),
- Powiat limanowski (gmina Niedźwiedź, sołectwa w gminie Mszana Dolna, Raba Niżna, Lubomierz, Łętowe, Łostówka, Olszówka i część gminy Kamienica),
- Powiat nowosądecki (gminy Piwniczna, Muszyna i Krynica Zdrój).
Czym charakteryzują się oscypki?
Oscypki powinny posiadać znak Chronionej Nazwy Własnej. Jeśli ser, który kupujesz, nie ma takiego oznaczenia, może to świadczyć o tym, że nie jest prawdziwym oscypkiem. Oczywiście nie oznacza to, że pozostałe sery są niesmaczne, a ich jakość jest niższa. Przeciwnie – wiele osób celowo wybiera sery inne niż oscypek, ponieważ mają łagodniejszy, bardziej przystępny smak.
Oscypki są jaśniejsze od serów produkowanych z mleka krowiego (mleko owcze zawiera więcej białka). Ich wnętrze powinno być kremowe, a nie żółte. Smak i zapach oscypka jest charakterystyczny – ostry, wędzony i słony.
Wiele osób za cechę charakterystyczną oscypka uważa jego skrzypienie podczas gryzienia. W rzeczywistości jednak w prawdziwych oscypkach takie zjawisko nie zachodzi.
Chcesz skosztować prawdziwego oscypka? Przyjedź Cię do Krynicy Zdroju! Jeśli szukasz noclegu z wyżywieniem w naszym uroczym mieście, zachęcamy Cię do zapoznania się z ofertą naszego pensjonatu. Zapraszamy!